Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”
Παραλίες
Η “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 45 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 50 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ και ειδικότερα κάνει χρήση των επίσημων δημοσιοποιημένων αποτελεσμάτων του προγράμματος παρακολούθησης της ΕΓΥ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων διαχείρισης των ακτών στο διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAGS”).
Το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985. Η ουσιαστική όμως έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».
Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 45 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους. Ιδρυτής του Προγράμματος και διεθνώς υπεύθυνος χειριστής του είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, “FΕΕ” (Foundation for Environmental Education).
Τα Κριτήρια του Προγράμματος εφαρμόζονται διεθνώς και είναι σχεδόν όλα υποχρεωτικά. Αναφέρονται σε όλα τα σχετικά με τις “Γαλάζια Σημαία” έντυπα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) , που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα. Αναφέρονται επίσης περιληπτικά, κατά κατηγορίες, στο τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδεται από την Εταιρία και διανέμεται ηλεκτρονικά στους διαχειριστές ακτών, στους Δήμους και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, ενώ τοποθετείται υποχρεωτικά στον Πίνακα Ανακοινώσεων της κάθε βραβευμένης ακτής ή μαρίνας.
Το Μητρώο Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, που καταρτίστηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, αποδίδει τον επίσημο χαρακτηρισμό των κολυμβητικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο. Το Μητρώο, τα αποτελέσματα του Προγράμματος Παρακολούθησης των Υδάτων Κολύμβησης και η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης από το ΥΠΕΚΑ δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο και αποστέλλονται στην Ευρωπαική Ένωση, ως η επίσημη θέση της Ελλάδας.